Symposium under the program of the Elisabeth-List-Fellowship Registration: ReproJustQT.eventbrite.com



22 – 23 February 2024

Meerscheinschlössl, Mozartgasse 3, 8010 Graz

Organizers: Dr. Doris Leibetseder, Prof. Dr. Martina Schmidhuber, Elif Gül and Caroline Hammer 2.

Reproductive Justice

in the Context of Queer and Trans Reproduction with Assisted Reproductive Technologies

> We work for tomorrow



	DAY 1 February 22, 2024
14:00	Welcome
14:15	Reproductive Justice & Queer and Trans Reproduction in Europe Doris Leibetseder (University of Graz & University of Basel) Caroline Hammer (University of Graz) Elif Gül (University of Graz & University of Vienna) Martina Schmidhuber (University of Graz)
15:15	BREAK (15 min)
15:30	Reproductive Imaginations in Queer Family- making Robert Pralat (Department of Public Health and Primary Care, University of Cambridge)
16:15	Queer Reproductive Justice. Meta- perspectives on German debates. Ute Kalender (Guest-Professor of Media Theory, University of Fine Arts of Hamburg)
17:00	BREAK (15 min)
17:15	Back to Square One? Legal Hurdles and Possibilities for Trans (Prospective) Parents in Europe - online Alice Margaria (Faculty of Law, University of Zurich)
18:00	BREAK (30 min)
18:30	KEY NOTE: Reproductive Justice: A Brief History of a Concept and a Social Movement Kimala Price (Women´s Studies, San Diego State University)
19:45	End of DAY 1
Registratio	on: ReproJustQT.eventbrite.com

	DAY 2
	February 23, 2024
09:00	Welcome
09:15	What's queer got to do with it? Building an integrated theory of Queer Reproductive Justice. Marcin Smietana (ReproSoc, University of Cambridge)
10:00	Redefining Reproductive Norms. Uterus Transplantation, Trans Pregnancy and Heteronormativity- online Annika Spahn (Sociology & Gender Studies, University of Basel and University of Freiburg)
10:45	BREAK (15 min)
11:00	Scrambling for Parenthood? Reflections on Lack of Desires for Biogenetic Parenthood Among Transgender and Gender Diverse Individuals Living in Ontario Elgin Pecjak (Institute of Feminist and Gender Studies, University of Ottawa)
11:45	Trans* Reproduction and Fertility from a Medical Perspective Mick van Trotsenburg (Consultant Ob/Gyn and Transgender Healthcare, GenderPro, Sigmund Freud University)
12:30	LUNCH BREAK (45 min)
13:15	The Many Faces of Birthing Freedom - online Rachelle Chadwick (School of Policy Studies, University of Bristol)
14:00	Maternity care for Asylum-seeking women Heba Fajarallah (University of Aberdeen & Midwife NHS Scotland)
14:45	BREAK (15 min)
15:00	Surrogacy Roundtable with Marcin Smietana (ReprocSoc, University of Cambridge) Veronika Siegl (Department of Social and Cultural Anthropology, University Vienna) Orit Chorowicz Bar (Ben-Gurion University of the Negev, Azrieli Foundations)
16:15	Closing Remarks & End of Conference